Moja dieta lekka została skomponowana w oparciu o wyselekcjonowane warzywa i owoce, chude mięsa i ryby, produkty mleczne z niską zawartością laktozy, wysokiej jakości tłuszcze, drobne kasze, lekkostrawne pieczywo, delikatne zioła i przyprawy.
Wszystko zostało odpowiednio zbilansowane pod kątem odżywczym, makro- i mikroskładników. Składniki zostają poddawane łagodnej formie obróbki, tj. najczęściej są gotowane (np. warzywa czy mięso), ale również pieczone, gotowane na parze czy duszone. Posiłki przygotowane w lekkostrawny sposób wpływają na poprawę samopoczucia, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wspomagają leczenie i szybszą regenerację. W mojej diecie lekkiej próżno szukać produktów ciężkostrawnych i wzdymających. Nie każdy organizm dobrze sobie radzi z ich trawieniem. Wyeliminowałem takie produkty jak: cebula, czosnek, warzywa kapustne, grzyby, ostre przyprawy, grube kasze, razowe pieczywo pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych. Ograniczyłem również produkty zawierające laktozę. Nie znajdziesz w tej diecie również potraw smażonych.